Telefoonnummer

010 300 4000

E-mail

[email protected]

Openingstijden

Ma-vr: 08.30-17.00

Hoera een nieuwe fiets! Dat wordt genieten! Om zeker te weten dat je ook lang en gelukkig kunt genieten van je fiets is een fietsverzekering geen overbodige luxe. Want jouw fiets verdient het beste! Niet alleen bij diefstal, ook bij schade en andere ongemakken. Er zijn verschillende soorten fietsverzekeringen en de premie verschilt per aanbieder. Ontdek hier wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten!

Soorten fietsverzekering

Je kunt net als bij een auto verschillende soorten verzekering voor een fiets afsluiten. Zo heb je een aflopende verzekering die ook wel kortlopende verzekering wordt genoemd. Dan heb je nog een doorlopende fietsverzekering. Ook bestaan er verzekeringen met allrisk dekking en met alleen dekking als je fiets gestolen wordt. Een relatief nieuwe variant is de collectieve verzekering. De verschillen leggen we je uit! Of je nu een racefietser bent, of een stadsfietser, een e-bike, of een mountainbiker, er is altijd een verzekering die bij je past.

Aflopende verzekering

Bij de aflopende fietsverzekering verzeker je je fiets voor een bepaalde periode en betaal je de premie in één keer. De periode waarvoor je de verzekering afsluit is meestal 3 tot 5 jaar. Als je fiets na die periode gestolen wordt is er geen dekking meer. En wordt je fiets binnen de periode gestolen dan krijg je vaak geen premie terug over de periode die je al betaald hebt.

Doorlopende fietsverzekering

De doorlopende verzekering geeft je de mogelijkheid om de premie per maand, half jaar, of jaar te betalen. Bij deze verzekering krijg je, als je fiets tussendoor gestolen wordt, wel de te veel betaalde premie terug. Binnen een termijn van 3 jaar is deze verzekering meestal wel wat duurder dan de aflopende variant.

Allrisk verzekering

Bij de allrisk fietsverzekering kun je je fiets verzekeren tegen zowel diefstal als schade. Dus ook als je valt of bij een aanrijding betrokken raakt ben je verzekerd. Vaak betaal je bij schade wel eerst een eigen risico van een paar tientjes. Allrisk verzekeren is vooral interessant bij een relatief nieuwe fiets. Net als bij een auto, heeft het weinig zin een oude fiets zo te verzekeren.

Fietsverzekering met diefstaldekking

Bij de diefstaldekking ben je alleen verzekerd tegen het stelen van je fiets, vaak zonder dekking voor de accessoires van je fiets. De premie is lager dan de all-risk premie, wat logisch is omdat de dekking ook minder is.

Collectieve verzekering

Een relatief nieuwe fietsverzekering is de collectieve verzekering. Hierbij wordt er een maximale premie berekend voor je op basis van je fietsgedrag. Per maand wordt er gekeken naar het aantal uitgekeerde claims binnen het collectief en worden de kosten verdeeld onder de aangesloten fietsers. Als er geen claims zijn, dan betaal je die maand geen premie.  Zijn er minder claims geweest dan krijg je korting op je premie die maand. Het minder uitbetaalde bedrag wordt dan als korting verdeeld onder de leden van het collectief.  Is er meer uitbetaald, dan betaal je het vooraf vastgestelde maximale bedrag van je premie.

Aanbevolen artikelen