Telefoonnummer

010 300 4000

E-mail

[email protected]

Openingstijden

Ma-vr: 08.30-17.00

Geconfronteerd worden met één of meerdere klanten die hun verschuldigde facturen niet willen of kunnen betalen is in de praktijk altijd vervelend. Je hebt namelijk uiteindelijk gewerkt voor de factuur die je hebt uitgeschreven en dus is het ook niet meer dan normaal dat je gewoon correct wordt betaald. Jammer genoeg is het zo dat wanbetaling iets is waar bijna elke onderneming tegenwoordig wel eens mee te maken krijgt. Gelukkig bestaan er dan ook oplossingen voor. Een incasso bureau inschakelen zorgt er namelijk voor dat je de beschikking krijgt over een ervaren partij die voor jou de openstaande facturen gaat invorderen. Overweeg jij ook om een beroep te doen op een dergelijke partij, maar is het je niet helemaal duidelijk wanneer je deze keuze nu precies moet maken? Dan zal de informatie op deze pagina jouw vragen met zekerheid weten te beantwoorden.

Welk probleem stelt er zich bij veel bedrijven?

Voor een groot aantal bedrijven geldt vandaag de dag dat ze geconfronteerd worden met één of meerdere klanten die jammer genoeg niet aan hun betalingsverplichtingen weten te voldoen. Dat is natuurlijk erg jammer. In het bijzonder wanneer het gaat om niet onaanzienlijke bedragen spreekt het voor zich dat de impact op de financiële situatie van je bedrijf meteen behoorlijk kan zijn. In bepaalde gevallen geldt voor de schuldeiser dat hij of zij niet langer een mogelijkheid ziet om de openstaande facturen zelf in te kunnen vorderen. In dat geval wordt er dan doorgaans voor gekozen om een beroep te doen op de diensten van een incasso bureau.

Wanneer schakel je dan echt een incasso bureau in? 

Het spreekt voor zich dat je er niet meteen bij het bereiken van de vervaldatum van één van je facturen voor zal kiezen om direct een incasso bureau in te schakelen. In plaats daarvan dien je als bedrijf eerst zelf enkele herinneringen te sturen. In principe is het zo dat wordt aangeraden om twee verschillende (schriftelijke) herinneringen te versturen. Vervolgens zou je ook nog één ingebrekestelling kunnen versturen voordat je een incasso bureau gaat inschakelen. Wanneer je dit hebt gedaan en wanneer duidelijk wordt dat de wanbetaler nog steeds niet van betalen wil weten kan je er dan vervolgens voor kiezen om de invordering van je facturen uit handen te geven. 

Hoe worden de kosten van een incasso bureau berekend?

Bij het inschakelen van een incasso bureau is het zeer belangrijk om even te onderzoeken hoe de kosten precies worden berekend. De hoogte van de kostprijs waar je rekening mee moet houden bij een beroep doen op een incasso bureau zal worden bepaald door de volgende factoren:

  1. De ervaring waar het incassokantoor in kwestie over beschikt; 
  2. Het bedrag van de facturen die moeten worden ingevorderd; 
  3. Het eventuele abonnement dat je hebt afgesloten (indien van toepassing); 

Je dient er naast bovenstaande ook rekening mee te houden dat de kosten door een incassobureau op verschillende manieren in rekening kunnen worden gebracht. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de kosten een percentage zijn die zal worden ingehouden van het ingevorderde bedrag. Daarnaast is het echter ook mogelijk dat de kosten zullen worden berekend boven op het initiële bedrag. Deze laatste werkwijze is voor de schuldeiser uiteraard het interessantst. Op deze manier wordt namelijk voorkomen dat hij ook bij het innen van de factuur toch een bepaald verlies zal lijden.

Aanbevolen artikelen